A Meinl cintányérokról

A Meinl sikertörténete 1952-ben egy pince helyiségben, egy egyszemélyes vállalkozás keretében indult, ahol a kezdetekben fúvós hangszerek készültek. Roland Meinl felismerve a cintányérok iránti keresletet megkezdte saját cintányérjai gyártását. Az ötvenes, hatvanas években már nemcsak Németországban, hanem Európa más országaiban és Amerikában is vevőkre talált. 1963-ig egyedül, felesége támogatásával készitette a cintányérokat.

1969-ben a kétemeletes ház pincéjéből átköltöztek a cég újonnan épült székhelyére. A hatvanas évek végén , hetvenes évek elején elkészültek a „Romen“, a „ Romen Mark 70“ és a „Romen Mark 74“ cintányér sorozatok. A gyártókapacitás növelése érdekében újabb gépeket vásároltak és munkatársakat vettek fel. A hetvenes évek közepén az első professzionális cintányér a „King Beat“ került piacra.

1982-ben elkészült a „Streamer“ sorozat, majd következtek a „Meteor-„,a „Laser-“, a „Headliner“- és a „Dragon“ cintányérok. Igazi áttörést a professzionális cintányéroknál a „Profil“ széria hozott. A kézi kalapácsolt cintányérok hangzásbeli tartóssága nem garantált maradéktalan sikert, így elhatározták, hogy robot kalapácsgéppel folytatják a gyártást.

Èvtizedes kutatási és fejlesztési munkálatok következtek. 1985 és 1995 között még több sorozattal látták el a hangszerpiacot. Az első dedikált szériát a „Tri Tonal“-t Billy Cobhammal együtt fejlesztették ki, majd megalakították a Custom Cymbal Shop-ot. Miután a professzionális felhasználók igényeit csaknem maradéktalanul kielégítették, eljött az ideje, hogy kifejlesszék a kezdő és hivatásos zenekedvelők közötti rétegnek, az ún.középosztálynak megfelelő átmeneti sorozatokat. 1996 óta gyártott kitűnő hangzású, kedvező árfekvésű „Classic“ szériát a mai napig nagy számban vásárolják. Ùjabb elismerést vívtak ki a hagyományos eljárással, Törökországban készített „Byzance“ cintányérok, melyek teljes választékát 2003-ban, a frankfurti hangszerkiállításon mutatták be.

A neustadt an der Aisch-i műhelyben nagyon szűkös körülmények között folytatott termelést áthelyezték Gutenstettenbe, egy tágas, a legmodernebb gyártási technológiát biztosító üzemcsarnokba. Így 2003 óta, a Byzance-, MB20- és szimfónikus cintányérokat kivéve, minden termék itt készül.

A Meinl, magas minőségű cintányérjait, a világon egyedülállóan, hatféle bronzötvözet felhasználásával készíti. A hatvan év innovatív munkájának eredményeként a Meinl a világ egyik vezető cintányér készítőjévé vált. A „from drummers, for drummers“ mottóval további új hangzások, hangvilágok kifejlesztésére törekszik, így nagy érdeklődéssel tekinthetünk a frankországi cintányérkészítő cég jövőbeni újításai elé.